صفحه اصلی / اخبار / نابودی آبخوان ها

نابودی آبخوان ها

محمد بهبودی نیا- «طی پنج سال گذشته ۶۶۲ میلیون مترمکعب از آبخوان های زیرزمینی استان نابود شده است»؛ این خبر را مدیرعامل آب منطقه‌ای استان در گفت و گو با «خراسان رضوی» اعلام می کند و دلیل آن را برداشت بی رویه از منابع آبی می داند.
علایی می گوید: طی پنج سال قبل در استان خراسان رضوی، نسبت آب برداشتی به آب تجدید پذیر ۱۳۶ درصد بوده است، این در حالی است که این عدد در میانگین دراز مدت ۱۶۵ درصد بود، به این معنا که استان خراسان رضوی در درازمدت یک میلیارد و ۱۱۵ میلیون متر مکعب بیش از تغذیه برداشت می کرده و این رفتار باعث شده طی پنج  سال ۶۶۲ میلیون متر مکعب از آبخوان های زیر زمینی استان نابود شود.
وی می افزاید: برای جلوگیری از سرعت سرسام آور نابودی آبخوان های زیر زمینی، اقداماتی در دستور کار قرار گرفت و با تصویب و اجرای سند سازگاری با کم آبی، برگزاری جلسات مشترک با کشاورزان، استانداری، دستگاه قضا، فرمانداران، سازمان جهاد کشاورزی، نصب کنتورها، شارژ کارت آب، راه اندازی مرکز پایش آب زیرزمینی و البته به لطف بارندگی مناسب  سال گذشته، ۴۵۳ میلیون متر مکعب کمتر آب در بخش کشاورزی برداشت شد و در نتیجه این اقدامات در برخی دشت ها از جمله  دشت گناباد، دشت درگز و دشت مشهد روند حجم آب افزایشی و مثبت شده و نسبت به سال قبل بالا آمده است، در دشت های دیگر نیز شاهد شرایط مناسبی هستیم.
مصرف ۸۵ درصد آب های برداشتی در کشاورزی
علایی تصریح می کند: ۸۵ درصد برداشت آب در استان مربوط به کشاورزی، ۹ درصد آب شرب و بهداشت شهرها و روستاها، ۲ درصد صنعت و ۴ درصد در حوزه خدمات است، البته با مدیریت مناسب آب توسط کشاورزان شاهد روند خوبی هستیم و امیدواریم با برگزاری جلسات با کشاورزان شاهد شرایط مناسب تری در سال های آینده باشیم.
به زور نمی توان مصرف آب را مدیریت کرد
مدیرعامل آب منطقه ای استان می گوید: برای این که به پایداری آب برسیم باید مردم و کشاورزان را وارد مدیریت آب کنیم و به زور نمی توان مصرف آب را مدیریت کرد، علاوه بر این معتقدیم باید قیمت ها منطقی شود تا در همه موارد که به مصرف آب می‌پردازند در مصرف آب مدیریت بهتری داشته باشند از طرفی مدیریت آب باید شفاف باشد و اطلاعات در زمینه نابودی و کمبود ذخیره های آبی دراختیار مردم قرار بگیرد.
وی در ادامه به میزان هزینه لازم برای وارد کردن آب از دریای عمان به مشهد اشاره می کند و می افزاید: برای وارد کردن و شیرین سازی آب از دریای عمان به مشهد به ازای ۱۲۰ میلیون متر مکعب آب نیاز به ۵ میلیارد دلار بودجه است اما با صرفه جویی صحیح می توان به صورت مادام العمر آب شیرین داشت.
علایی درپاسخ به این سوال که در مشهد چه میزان ذخایر آبی تجدید پذیر برداشت شده است؟ می‌گوید: در دشت مشهد نسبت برداشت به آب تجدید پذیر به ۹۰ درصد رسیده است که نسبت به گذشته کمتر برداشت کرده ایم.
منبع:

این مطالب را نیز ببینید!

پرونده نافرجام کشف رود ۱۶ساله شد

درحالی که روزنامه خراسان رضوی در تاریخ ۴ شهریور ۱۳۸۹ از ۵ ساله شدن پرونده …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × یک =