صفحه اصلی / اخبار / کاهش سالانه ۹۰ سانتی متری سطح آب های زیرزمینی درجوین

کاهش سالانه ۹۰ سانتی متری سطح آب های زیرزمینی درجوین

دشت جوین به عنوان یکی از سه دشت بحرانی کشور با ۱۶۳ میلیون متر مکعب کسری مخزن آب در ردیف اول از نظر تراز منفی کسری مخزن آب در کشور قرار گرفته است.  فرماندار جوین با بیان این مطلب افزود: برداشت سالانه بین ۵۶۰ تا ۵۷۰ میلیون متر مکعب آب از منابع  آبی دشت جوین باعث نگرانی مردم و مسئولان شده است.جمشیدی‌افزود:  دشت جوین سالانه شاهد افت بیش از ۹۰ سانتی متر آب های زیر زمینی است که افت این مقدار آب در طول یک سال با معیارها همخوانی ندارد.فرماندار جوین با اشاره به سفر اخیر ریاست جمهوری به شهرستان، گفت: ۱۵۳میلیارد ریال کمک بلاعوض دراجرای طرح های استفاده صحیح از منابع آبی برای این شهرستان پیش بینی شده است که ان شاءا… امسال و در دوسال آینده تخصیص خواهد یافت. وی افزود: ۷۰میلیارد ریال اعتبار برای ارائه الگوی کشت های مناسب باشرایط آبی شهرستان از سوی جهاد کشاورزی وکمک های فنی اعتباری در حوزه بهره وری و استفاده صحیح ازمنابع آبی با استفاده از شیوه های نوین آبیاری، لوله گذاری ، ساخت کانال در سال گذشته برای این شهرستان اجرایی شده است. وی وضعیت آب های زیر زمینی شهرستان جوین را بسیار بحرانی اعلام کرد و گفت: دشت جوین به عنوان یکی از سه دشت بحرانی کشور با ۱۶۳ میلیون متر مکعب کسری مخزن آب در ردیف اول از نظر تراز منفی کسری مخزن آب در کشور قرار گرفته است.  وی افزود: در برخی شهرستان های استان مصرف آب کارتی است و ما نگرانیم که این وضعیت در آینده نزدیک گریبان مارا هم بگیرد. نماینده عالی دولت به مسئولان آبی استان توصیه کرد: با توجه به وجود تعداد بی شمار چاه های دستی غیر مجاز در شهرستان جوین برای برخورد قانونی اقدام عاجل به عمل آورند.
اگر روش های آبیاری سنتی در دشت جوین ادامه یابد…
دکتر علی اصغر آبسالان ، عضو اسبق شورای نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی نیزگفت: اگر روش های آبیاری سنتی در دشت جوین ادامه یابد وطرح های نوین آبیاری جایگزین آبیاری غرقابی نشود، درسال های آینده  دیگر هیچ فتو گیاه زراعی در این دشت نخواهیم داشت بلکه درختانی مانند پسته و بوته انگور تنها پوشش گیاهی و زراعی این منطقه مستعد کشاورزی در آینده نزدیک خواهد بود. وی با بیان این مطالب   در گفت وگو با خراسان رضوی با اشاره به این که حدود ۹۰ درصد مردم شهرستان به صورت مستقیم با کشاورزی ارتباط دارند، افزود: در آینده در این دشت و در این شهرستان ” آب ” عامل اصلی ایجاد شکاف های منطقه ای و اختلافات محلی خواهد بود و هر چه جلوتر برویم این مسئله شکل شدیدتری به خود خواهد گرفت به طوری که بحران و نبود آب باعث مهاجرت روستاییان به شهرها و خالی شدن  روستاهااز سکنه همچون سیستان و بلوچستان  خواهد شد.
قنات هایی که کاربری موزه پیدا کرده اند
این کارشناس کشاورزی می گوید: ” قنات ها ” به عنوان یک سازه بی نظیر و برخاسته از خرد و فرهنگ ایرانی با آمدن فناوری حفر چاه و سرازیر شدن پول های نفتی به اقتصاد ایران مورد بی مهری و بی تدبیری قرار گرفتند. وی تصریح کرد: امروزه شاهد خشک شدن اکثرقنات ها هستیم که میراث کهن ایران است. به طوری که مطابق اظهارات مدیر جهاد کشاورزی جوین در یکی از همایش های اخیر در این شهرستان ، بیش از ۸۰ درصد قنات های این شهرستان نیاز به مرمت دارد؛ قنات هایی که امروزه فقط به عنوان موزه و آثار تاریخی به آن ها نگاه می شود.وی با اشاره به این که بیش از ۸۰ درصد آب های استحصالی در شبکه های سنتی آبیاری تلف می شود ، گفت: باید اولویت مدیران کشاورزی شهرستان جلوگیری از روش آبیاری غرقابی و کمک به ترویج کشت مکانیزه باشد چرا که آفت های مهلک منابع آبی کشور ما مسائلی از قبیل پرداخت یارانه های انرژی و نبود قوانین منسجم و قاطع افزایش بی رویه سطح زیر کشت و حفر چاه های بیش از حد، نبود مدیریت منابع آبی، خشکسالی و نیز دست اندازی به سفره های زیرزمینی (ذخایر استراتژیک) صدمات جبران ناپذیری به منابع آبی ما وارد کرد .
نامناسب بودن مکان یابی کارخانه فولاد
یکی از کارشناسان صنعتی این شهرستان دراین باره در گفت وگو با خراسان رضوی می گوید: در مکان یابی طرح های استانی که فولاد جوین یکی از آن طرح های هفت گانه است، اغراض سیاسی و منطقه ای بر تمامی جنبه های علمی، فنی زیست محیطی و توسعه ای ارجح بوده است. مهندس رامشینی ، درباره آسیب های بلند مدت و کوتاه مدت این کارخانه بزرگ صنعتی در دل دشت جوین، می گوید: طرح های فولاد قائنات، نی ریز و بافق و … از طرح هایی به شمار می رود که در مناطق کویری واقع شده است. در حالی که طرح فولاد ( جوین) ، در دل دشت ممنوعه بحرانی ازنظر آب قراردارد که با برداشت آب از چاه های حفر شده در این کارخانه فولاد، کشاورزی منطقه در آینده آسیب جدی خواهد دید .مدیر آب منطقه ای سبزوار و جوین و جغتای درخصوص بحران کمبود آب دردشت جوین می گوید: تمام چاه های مجاز کشاورزی دشت جوین، مجهز به کنتور هوشمند شده است. ثابتی مقدم گفت: آب منطقه ای خراسان رضوی وظیفه تامین آب بخش های کشاورزی، آب شرب شهری و روستایی، صنعت و فضای سبز را دارد، بنابراین در همین زمینه جهاد کشاورزی وام های بلاعوض برای لوله کشی و اجرای طرح های مکانیزه آبیاری به صورت بلاعوض ( ۸۵ درصد آن را دولت پرداخت می کند ) به کشاورزان پرداخت می کند. ثابتی مقدم با اشاره به این که حدود ۹۰ درصد آب  در بخش کشاوزی مصرف می شود ، اظهار کرد : با توجه به برداشت بیش ازحد منابع آب زیر زمینی توسط موتور چاه های عمیق کشاورزی، کنتورهای هوشمند آب وبرق در محل چاه هانصب شده است تا تحویل آب به صورت حجمی و سالانه بر اساس پروانه های بهره برداری بهینه استفاده شود که توسط کارت در امورمنابع آب سبزوار شارژ وتحویل کشاورز شده است. وی تصریح کرد: با این کار اولا مدیریت بهره برداری منابع آب به خود کشاورزان داده می شود که خود زمان بهره برداری را تنظیم کنند و ثانیا کشاورزان نوع کشت خود را بر اساس وضعیت موجود برنامه ریزی کنند که البته درقسمت دوم نیاز به کمک امور ترویج مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان است. این مسئول آب منطقه ای به بهره برداران کشاورزی توصیه کرد تا برای استفاده بهینه از آب، کشت های گلخانه ای را در اولویت قرار دهند. ثابتی مقدم با اشاره به این که با ۴ لیتر درثانیه ،می توان یک هکتار کشت گلخانه ای و با یک لیتر حدود ۲٫۵ هکتار کشت کرد، افزود: متاسفانه در شهرستان جوین از طرح کشت گلخانه ای استقبال نشده است که باید در این زمینه اطلاع رسانی وفرهنگ سازی شود.وی همچنین درباره پیشگیری از حفر چاه های غیر مجاز گفت: در این زمینه به فرهنگ سازی و همکاری کلیه کشاورزان و اهالی و شوراها و دهیاری های روستاها نیاز داریم ودر صورت مشاهده تخلف از قانون و پس از اعلام و شناسایی دریافت دستور قضایی با هماهنگی نیروی قضایی برای انسداد چاه غیرمجاز اقدام می شود .

منبع: روزنامه خراسان

این مطالب را نیز ببینید!

کشف رود همچنان ۷۰۰۰ هکتار کشت آلوده دارد

بنیامین یوسف زاده – روزنامه نگار،شهرآرانیوز/ بیماری «کشف رود» که روزی رو به بهبود گذاشته بود، دوباره همانند اواخر دهه …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده + یک =