صفحه اصلی / اخبار / هنوز مسئولین و مردم عمق فاجعه مشکل آب را درک نکرده‌اند

هنوز مسئولین و مردم عمق فاجعه مشکل آب را درک نکرده‌اند

معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران گفت: ‌آب حرف اول را می‌زند و هر جامعه‌ای بدون آب از بین رفتنی است، با چالش‌هایی مواجه هستیم که خودساخته‌اند و کسی ما را به انجام آن اجبار نکرده و می‌توان اصلاح کرد.

مجید سیاری در نخستین همایش ملی”دریا، توسعه و منابع آب مناطق ساحلی خلیج فارس و حوزه مکران” در بندرعباس، اظهار کرد: میزان بارندگی در سالجاری تا بهمن ماه از آمار ۵۰ سال اخیر کمتر بوده و با این روند ما در حال نابودی آب هستیم نه مصرف آن.

وی با بیان اینکه در تمامی استان‌ها وضعیت بارش منفی است، اظهار کرد: هرمزگان با ۸۰ درصد کاهش بارندگی نسبت به گذشته رتبه دوم شرایط حاد را پس از سیستان و بلوچستان دارد؛ بارندگی ۱۰ سال اخیر کشورمان بسیار پایین است و شرایط بسیار حادی داریم، هنوز مسئولین و مردم عمق این فاجعه را درک نکرده‌اند.

معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران با اشاره به اینکه در سال ۲۰۱۴ رتبه ما ۱۶۴بوده اما شرایط ما دارد به کشورهای خشک غربی نزدیک می شود و با شیبی منفی در حال کاهش بارندگی هستیم، تصریح کرد: در بخش کشاورزی باید انقلابی آبی داشته باشیم و از حرف به عمل برسیم زیرا ۸۳ درصد مصرف آب ما در کشاورزی صرف می شود.

وی اضافه کرد: هم اکنون در مرحله تنش قرار داریم و از نظر شاخص پایداری از مرز بحران آبی گذشته ایم، مطالعات نشان می دهد، منطقه شرایطش رو به وخامت می رود و در افق ۱۴۰۴ وضعیت بدتر می شود. هدف گذاری کشور بر مبنای افزایش جمعیت است و باید بتوانیم جوابگوی آن باشبم، با افزایش جمعیت کاهش سرانه ادامه یافته است.

سیاری با اشاره به اینکه از سال ۹۰ در مرحله تنش آبی هستیم و با این منوال در سال ۱۴۲۰ وضعیت بسیاری خواهیم داشت، تصریح کرد: برای تولید یک کیلو گوشت گاو ۱۵ هزار لیتر مصرف می‌شود و هر کالایی که هزینه و انرژی صرف آن شده از منظر آب از بین برنده است.

معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران با بیان اینکه مطالعات نشان می‌دهد درجه حرارت افزایش و بارندگی کاهش می‌یابد و باید برای نسل‌های آینده برنامه ریزی کنیم، عنوان کرد: در حوزه استفاده از پساب فاضلاب عقب هستیم و با توجه به کمبود و کاهش آب زیرزمینی و وابستگی آب کشاورزی و صنعت به منابع زیرزمینی باید به فکر چاره باشیم.

سیاری با اشاره به اینکه باید به این موضوع بپردازیم که آیا آب شیرین کن و سد خوب است یا نه، اظهار کرد: سدها در بسیاری از جاها خوب و در بسیاری از جاها نامطلوب است و به طور کلی در مورد سدسازی، بسیاری از جاها باید ساخته شود و بسیاری از جاها ساخته نشود.

وی با بیان اینکه در وزارت نیرو احداث شبکه‌های اصلی را در برنامه داریم که بیش از ۸۴ درصد آن ساخته شده است، اضافه کرد: در شبکه‌های فرعی اوضاع چندان جالب نیست؛ صحبت‌هایی که در بحث تبخیر سدها می‌شود، بزرگ‌نمایی شده است و به اینگونه که اعلام می‌شود، نیست.

سیاری ادامه داد: اگر می‌گویند سد نامناسب است، ۵ سال سد استقلال میناب را آبگیری نکنیم، چه اتفاقی می‌افتد، چرا مسائل را اینگونه مطرح می‌کنیم.

معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران با بیان اینکه قدم زدن در طبیعت هم رد پای ما را می‌گذارد و هر اقدامی تاثیر‌گذار است و نمی‌توان گفت که هیچ کاری نباید کرد، خاطرنشان کرد: در کشور ما درآمد هر مترمکعب آب زیرزمینی برای کشاورزی صفر است، در مقابل هزینه فروش یک متر مکعب آب در کشور کم آبی مثل ایران ۱۰۲ ریال است، پس کشور ما بهشت مصرف کننده است، هرکس بیشتر مصرف کرد، درآمد بیشتری کسب کرده است.

وی با اشاره به اینکه مصرف کننده در زمینه مدیریت مصرف آب دین بیشتری دارد، افزود: اثرات آب زیرزمینی که غیر قابل برگشت است و با طوفان نوح هم این سفره‌ها بر نمی‌گردد.

معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران با بیان اینکه سیاست غلط حفظ معیشت کشاورزان کمکی به بهبود کشاورزان نکرده است که می‌گویند قیمت آب نباید افزایش یابد، اگر بهبودی هم بوده به چه قیمتی محقق شده است، تصریح کرد: در مصرف آب، کشاورزی که چاه غیر‌مجاز می‌زند، کارشناسی که اشتباه می‌کند، نماینده مجلسی که موضوعی را دنبال می‌کند، رئیس جمهوری که در فیروزکوه می‌گوید دشت ممنوعه چه معنایی دارد، چاه به مردم بدهید، همگی دخیل هستند.

وی با اشاره به اینکه در سواحل مکران ۷ طرح اجرایی در بخش آب شامل ۴ طرح ملی در دستور کار قرار دارد، خاطرنشان کرد: اگر قیمت آب را بتوانیم افزایش دهیم می توانیم بسیاری مسائل را حل کنیم، سرمایه گذاران خیلی رغبت نمی‌کنند با این شرایط کار ورود کنند.

سیاری با اشاره به اینکه آب حرف اول را می زند و هر جامعه‌ای بدون آب از بین رفتنی است، افزود: با چالش‌هایی مواجه هستیم که خودساخته‌اند و کسی ما را به انجام آن اجبار نکرده و می‌توان اصلاح کرد، برخی چالش‌ها از دست ما خارج است و باید برای آن‌ها فکری کرد؛ باید مدیریت یکپارچه داشته باشیم، کسی که زیاد مصرف می‌کند یا درست و بهینه مصرف می‌کند باید نتیجه‌اش را ببیند.

این مطالب را نیز ببینید!

کشف رود همچنان ۷۰۰۰ هکتار کشت آلوده دارد

بنیامین یوسف زاده – روزنامه نگار،شهرآرانیوز/ بیماری «کشف رود» که روزی رو به بهبود گذاشته بود، دوباره همانند اواخر دهه …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده − شانزده =