صفحه اصلی / مقالات / ۳۰ شهر استان قربانی ۱۵ سال خشکسالی

۳۰ شهر استان قربانی ۱۵ سال خشکسالی

مدیرکل آب منطقه ای خراسان رضوی گفت: تداوم ۱۵ ساله خشکسالی و برداشت های بی رویه از منابع آب باعث شده است ۳۰ شهر استان با مشکل تامین آب مواجه شوند. به گزارش ایرنا، علایی افزود: این شهرها با جمعیت یک میلیون و ۴۴۸ هزار و ۷۰ نفر ۲/۹۶۸ لیتر در ثانیه کمبود آب دارند که از این تعداد وضعیت ۶ شهر از نظر تامین آب قرمز و ۱۴ شهر نارنجی است، ۱۰ شهر با مشکل کیفیت نامطلوب آب مواجه است، ۸۴۱ روستا با جمعیت ۶۲۸ هزار و ۵۷۳ نفر نیز با مشکل تامین آب روبه روست. وی ادامه داد: خراسان رضوی سرزمین خشک و کم آبی است که با خشکسالی های خیلی شدید مانوس بوده و از ۳۷ دشت استان، وضعیت ۳۴ دشت بحرانی و سطح آب زیرزمینی آن افت کرده است. وی گفت: از ابتدای امسال بارش محسوسی در خراسان رضوی رخ نداده و بارندگی رخ داده نیز تاثیری بر منابع آب نداشته و مشکلی را از بخش کشاورزی حل نکرده است. علایی با بیان این که با دو تهدید جدی در خراسان رضوی مواجه هستیم، افزود: بارندگی در استان طی ۵۰ سال گذشته روند کاهشی داشته و به ازای هر سال که پرباران بوده، چندین سال خشکسالی شدید رخ داده است، به طوری که سال گذشته استان پرباران بود اما امسال بارش ها کمتر می شود و در سال آینده با خشکسالی مواجه خواهیم بود.

۴۴ درصد ظرفیت ۲۰ سد استان آب دارد

علایی ادامه داد: ۴۴ درصد ظرفیت ۲۰ سد موجود استان به میزان ۵۱۸ میلیون مترمکعب آب دارد که این میزان در مدت مشابه پارسال ۶۹۴ میلیون مترمکعب و معادل ۵۲ درصد بود.
وی گفت: از کل مصارف آب در خراسان رضوی ۸۵ درصد مربوط به بخش کشاورزی، ۱۰ درصد مربوط به بخش شرب و بهداشت، ۴/۱ درصد در بخش صنعت و ۸/۳ درصد در بخش خدمات است. مدیرعامل آب منطقه‌ای خراسان رضوی افزود: میزان آورد رودخانه های خراسان رضوی از اسفند، چهار میلیون و ۸۰۰ هزار مترمکعب بوده است و امسال آبخوان های زیرزمینی استان تغذیه نمی شوند و اگر به بخش کشاورزی استان به اندازه پروانه های صادرشده در این بخش آب اختصاص دهیم، آبخوان های زیرزمینی آسیب جدی خواهند دید. وی ادامه داد: لازم است برای نیمه دوم امسال سطح زیر کشت کشاورزی در استان کاهش یابد و برای نخستین بار بعد از انقلاب بند ذ ماده ۲۹ قانون توزیع عادلانه آب در استان اجرا شود، در غیر این صورت آبخوان های استان خسارت جدی متحمل می‌شوند.
علایی گفت: آب کلان شهر مشهد از چهار سد دوستی، کارده، طرق و ارداک تامین می شود و در این شهر ۶۰۰ حلقه چاه و یک رشته قنات و یک چشمه وجود دارد.وی با بیان این که سالانه ۱۰۰ میلیون مترمکعب از سد دوستی برای مشهد تامین می‌شود، افزود: دو تهدید در باره این منبع آب از جانب هواشناسی و تغییر اقلیم و همچنین تغییر رفتار ترکمنستان وجود دارد، کشاورزان سرخس نیز هزار و ۵۰۰ هکتار کشت کردند و نیاز به تامین آب از سد دوستی دارند. میزان تامین آب برای مشهد از سه سد دیگر متناسب با میزان بارندگی هاست و سطح آب در ۶۰۰ حلقه چاه نیز هر سال حدود یک متر افت می کند و آب شور می‌شود. علایی  ادامه داد: با همکاری شرکت آب و فاضلاب مشهد، برنامه تامین آب شهر مشهد با اجرای ۱۰ پروژه و اعتبار ۲۳ هزار و ۱۰۵ میلیارد ریال تدوین شده و به تایید وزارت نیرو رسیده است.

وضعیت بارندگی استان در فصل بهار مناسب نیست

عراقی زاده مدیرکل هواشناسی استان نیز در این زمینه گفت: وضعیت بارندگی در استان از ابتدای امسال مناسب نبوده و فقط ۵/۸۱ میلی متر باران باریده در حالی که میزان بارندگی در مدت مشابه سال قبل در این استان سه برابر این میزان بوده است.همچنین به گزارش مهر، مدیر حفاظت و بهره برداری آب منطقه‌ای خراسان رضوی افزود: در سال آبی جاری با کاهش شدید بارش‌ها و خشکسالی شدید رو به رو هستیم، از این رو باید برای مدیریت منابع آبی اقدامات گسترده‌ای انجام شود. غلامرضا ممدوحی با بیان این که در حال تجربه خشکسالی بی سابقه‌ای در خراسان رضوی هستیم، اظهار کرد: در سال آبی جاری و از ابتدای مهرماه ، متوسط بارش در استان نسبت به مدت مشابه سال قبل ۶۲ درصد و نسبت به دراز مدت حدود ۴۹ درصد کاهش داشته که این میزان کاهش بارندگی در نوع خود بی‌سابقه است.
منبع: روزنامه خراسان رضوی مورخ ۲۳ فروردین۱۴۰۰

این مطالب را نیز ببینید!

فاجعه کشاورزی بدون دانش‌بنیان‌ها

مصرف ۹۰ درصدی و هدر رفت ۶۷ درصدی آب در کشاورزی در کنار هزینه ۱۰۰ …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 + سیزده =